Çene Eklemi
Çene eklemi, kulağın hemen önünde yer alır ve diğer eklemlere göre daha özellikli bir yapıya sahiptir. Üst kısmında kafaya ait bir bölümü, altta alt çene kemiği ve bunların arasında yer alan eklem diskinden oluşmaktadır. Eklemin çevresinde eklemi destekleyen çiğneme kasları ve bağlar bulunmaktadır. Çene ekleminin rehber noktası ise alt ve üst dişlerin kapanış ilişkisidir. Tüm bu yapıların uyumlu ve harmonik işleyişi eklemin sağlıklı kalmasını ve konuşma, çiğneme gibi fonksiyonları yerine getirebilmesini sağlar. Çenelerin doğru konumlanması ve ağız içerinde yer alan dişlerin düzenli yerleşimi, sağlıklı işleyişe katkıda bulunan önemli unsurlardır. Çene eklemi rahatsızlığı günümüzde sıkça rastlanan bir problem haline gelmiştir.
Çene eklemi rahatsızlıklarının bulguları: Ağız açma-kapama sırasında eklemden ses gelmesi Kulak çevresinde ağrı oluşması Ağız açma miktarında azalma ve ağız açmada zorluk Çiğneme sırasında ağrı Çenede kilitlenme Baş ve boyun bölgesinde ağrı meydana gelmesi |
|
Çene eklemi rahatsızlıklarının sebepleri:
Diş sıkma ya da diş gıcırdatma alışkanlığı: Genellikle strese bağlı olarak ortaya çıkar ve daha çok uyku sırasında meydana gelir. Bu alışkanlık çiğneme kaslarında spazma neden olur ve spazmda ağrıya neden olur. Bu alışkanlık devam ederse eklem yapılarında hasara neden olur.
Dişlerdeki kapanış ilişkisinde uyumsuzluklar: Dişlerdeki çapraşıklıklar, alt ve üst dişlerdeki uyumsuz kapanış ilişkileri, uygun yapılmayan dolgular ve protezler ekleme iletilen yük dengelerini değiştirir ve eklem problemlerine neden olur.
Parafonksiyonel alışkanlıklar: Uzun süreli sakız çiğneme, kalem gibi maddelerin ağızda tutulması gibi alışkanlıklar eklem problemi oluşmasına zemin hazırlar.
Travma sonucu oluşan hasarlar: Eklem bölgesine darbe gelmesi ve oluşan eklem içi kanamalar, eklemde kırık oluşması ve uygun olmayan iyileşmeler eklem problemlerine yol açabilirler.
Çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisi:
Önceliklere eklem ve çiğneme kaslarının detaylı bir şekilde muayene edilmesi ve sebep olan faktörlerin belirlenmesi gerekir. Öncelikle bu faktörlerin kaldırılması gerekir. Strese bağlı olarak gelişen alışkanlıklar var ise öncelikle stres faktörü gerekirse tıbbi destek alınarak elimine edilmelidir. Eğer dişler arasındaki uyumsuzluklardan kaynaklanan eklem problemi söz konusu ise ortodontik tedavi yaklaşımları ile dişler arasında ideal ilişki sağlanmaya çalışılmalıdır. Ağızda yüksek yapılmış, hatalı dolgu yada protezler var ise bunlar düzeltilmelidir.
Etkenler elimine edildikten sonra uygulanacak tedaviler; eklemdeki hasarın boyutuna ve hastada oluşturduğu şikayetlerin şiddetine göre değişkenlik gösterir. Bu tedaviler arasında egzersizler, sıcak ya da soğuk uygulamaları, çeşitli plakların kullanılması, ağrı kesici ve kas gevşetici gibi medikal tedavilerin kullanılması sayılabilir. Daha ileri aşamalarda ise eklem içi yıkama ve enjeksiyonlar, atroskopik uygulamalar ve açık eklem cerrahisi gibi uygulamalar öngörülebilir.
Uygulanacak tedavi tipine ilişkin en doğru yaklaşım, doktorunuz tarafından yapılacak detaylı bir muayene sonrasında belirlenmeli ve hasta bu konuda bilgilendirildikten sonra uygulamaya geçilmelidir.
E-mail: profdralperpampu@hotmail.com
Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.