İmplant

Diş implantları eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen vida şeklinde titanyumdan yapılmış doku ile uyumlu yapay kökler olarak tanımlanabilir. İmplantlar geleneksel kuron köprü protezlerine ve hareketli protezlere göre daha iyi bir konuşma, çiğneme fonksiyonu sağlarken estetik olarak doğal bir görünüm kazandırırlar.

Hangi durumlarda implant uygulanabilir?

Diş implantları genel olarak tek diş eksikliklerinde, birden fazla diş eksikliklerinde, tam dişsizlik durumlarında ve ortodontik tedavide dişler hareket ettirilirken destek alınması amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Tek diş eksikliklerinde diş kaybının olduğu bölgeye uygulanacak bir implant ile komşu dişlerin köprü protezinde olduğu gibi zarar görmesinin önüne geçilerek diş eksikliği tedavi edilebilir. Çoklu diş eksikliklerinde implant uygulamaları ile hastanın hareketli protez kullanmasının önüne geçilebilir. Ağızdaki dişlerin tamamının olmadığı durumlarda ise total protezler yerine oldukça konforlu olan sabit protezler kullanılabilir.

Herkese implant yapılabilir mi?

Kemik gelişimi tamamlanmış, sert ve yumuşak dokuları uygun olan herkese implant uygulanabilir. Kontrol altında olmayan önemli sistemik hastalığı olan bireylere ise hastalıklarının tedavisinden sonra implant uygulanabilir. İmplant uygulamaları için üst yaş sınırı bulunmamakla birlikte 18 yaşını doldurmuş herkese yapılabilir.

Operasyonun süresi ne kadardır?

Operasyon süresi yapılacak implant sayısına, uygulanacak bölgeye ve ilave cerrahi işlem gerektirip gerektirmeyeceğine göre değişmekle birlikte yaklaşık 10-15 dakika arasındadır.

İmplant yerleştirildikten ne kadar zaman sonra protez yapılabilir?

Alt çene için ortalama 3 ay üst çene için 4-6 ay iyileşme süresi beklendikten sonra protez yapılabilir.

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

·         Geleneksel protezlere göre daha iyi bir fonksiyon ve estetik

·         Komşu dişlere zarar vermeden diş eksikliğinin giderilebilmesi

·         Dişsiz hastalarda sabit protez yapımına olanak sağlaması

·         Kemik kaybının önlemesi

·         Hareketli protezlerin tutuculuğunun arttırılması

İmplant tedavisinin dezavantajları nelerdir?

Bu tedavinin en önemli dezavantajı fiyatının pahalı olmasıdır.

E-mail: profdralperpampu@hotmail.com

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.