Operasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Operasyondan sonra ağzınıza uygulanan tampon 45 dakika boyunca operasyon bölgesinin üzerinde basınç oluşturacak şekilde ısırılarak tutulmalıdır. Tampon çıkartıldıktan sonra tükürülmemeli ve tükürük yutulmalıdır. Tükürmek kanamanın devam etmesine neden olacaktır. Operasyondan sonraki ilk 24 saat sızıntı şeklinde kanamanın olması normal bir durumdur. Kanamanın arttığını düşünürseniz temiz bir gazlı bezi bölgeye uygulayarak 30 dakika basınçlı bir şekilde tutmalısınız. Şayet kanamanız durmuyor ise doktorunuza başvurunuz.
· İlk 24 saat operasyon bölgesinin üzerine dışarıdan 10 dakikada bir 5 dakika ara vermek kaydı ile soğuk kompres uygulayınız. Aralık vermeden uzun süre soğuk kompres uygulamak tam tersine faydadan çok zarar verecektir.
· Anestezinin etkisi geçmeden herhangi bir şey yememelisiniz. Aksi taktirde yanağınızın iç kısmını ve dudağınızı ısırabilir ve yeni yaralanmalara sebep olabilirsiniz.
· Operasyon sonrası ilk 48 saat kesinlikle sıcak besinler, sigara ve alkol kullanmayınız. Yemek yerken operasyon yapılan bölgeyi tercih etmeyiniz. Aksi taktirde yara iyileşmesi gecikebilir ve komplikasyon riski artabilir.
· Operasyonu takip eden ilk 2 gün 2 yastık kullanarak uyuma pozisyonunda kafanızın yukarıda olmasını sağlarsanız kanamanın ve şişmenin en az seviyede olmasını sağlarsınız.
· Operasyon sanrası ağız hijyeni çok önemlidir. Operasyon bölgesini travmatize etmeden dişlerinizi fırçalamalısınız. İlk 24 saat herhargi bir gargara kullanmayınız.
· Operasyon yerinde oluşan ve iyileşme için çok önemli olan pıhtıyı bozmamak için emme, tükürme ve pipetle sıvı alma gibi hareketlerden sakınınız.
· Doktorunuz tafarından size reçete edilen ilaçları aksatmadan kullanınız. İlaçlara karşı beklenmeyen bir durum ile karşılaşırsanız ilaçlarınızı almayı kesip hemen doktorunuzu bilgilendiriniz.
· Operasyondan sonraki 3 gün yüzünüzde şişlik ve morluk olması normal bir durumdur. 3. günden itibaren düzelmeye başlayacaktır.
E-mail: profdralperpampu@hotmail.com
Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.